Peste 1.000 de medici de familie sunt asteptati la Iasi pentru patru zile de educatie medicala continua, la cel de-al 8-lea Congres al Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Congresul din acest an are ca tema centrala „Unitate in interdisciplinaritate”, concept ce are la baza ingrijirile de sanatate centrate pe pacient si care abordeaza practica medicala dintr-o noua perspectiva, incluzand pe langa dimensiunea biomedicala a profesiei de medic si dimensiunea psiho-sociala, permitand individualizarea recomandarilor terapeutice, a nevoilor biologice, psihologice si sociale ale pacientilor nostri.
In cadrul Congresului, tema generala va fi particularizata pe temele grupurilor de lucru ale Societatii Nationale de Medicina Familiei, abordand: afectiunile cronice cardiace, digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritie si sanatate mintala, sanatatea copilului, sanatatea reproducerii sau introducerea unor tehnici inovatoare in medicina de familie, precum ecografia. Se va pune accent si pe serviciile preventive (vaccinari, consiliere).
„O data la patru ani, medicina de familie se imbraca in haine de gala! Printre consultatii, raportari, sisteme informatice disfunctionale, nevoile pacientilor, necazuri si boli, legi greoaie si greutatile de zi cu zi, specialitatea medicinei de familie isi croieste totusi drumul, drept, vertical, vocational. O data la patru ani ne sarbatorim specialitatea printr-un eveniment special, sub umbrela SNMF”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si Co-Presedinte de Congres.
Tema acestui congres a fost aleasa ca urmare a nevoii de schimbare a mediului infertil in care medicii de familie practica si are drept scop regandirea modului de a practica. In ultimii 25 de ani, Societatea Nationala de Medicina Familiei a devenit una dintre cele mai mari si mai puternice societati profesionale din Romania, iar medicina de familie s-a impus ca specialitate atat in fata pacientilor, cat si a intregului corp profesional.
Congresul din acest an va genera un dialog intre medicii de familie, medicii de alte specialitati, sociologi, psihologi, economisti si decidentii sistemului sanitar, pentru a rezolva cateva dintre problemele presante ale practicii medicinei de familie, spre beneficiul pacientilor.
„Este nevoie de o schimbare profunda a sistemului in care ne desfasuram activitatea, care sa promoveze profesionalismul si sa orienteze ingrijirile in medicina de familie spre nevoile pacientului”, a spus Conf. Dr. Liviu Oprea, co-Presedinte de Congres.
In cadrul editiei din acest an a Congresului vor fi dezbatute modele inovative de practica in medicina de familie, care sa permita cresterea autonomiei profesionale si financiare; continuitatea asistentei medicale in medicina de familie; finantarea si accesul pacientilor la serviciile medicinei de familie; calitatea, siguranta si echitatea serviciilor medicale si relatia medic-pacient.