Societatea Română de Cardiologie relansează campania de conștientizare referitoare la impactului devastator al bolilor cardiovasculare!
De ce ?
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste jumătate dintre decesele din România, țara noastră situându-se pe primele locuri în Uniunea Europeană privind mortalitatea prevenibilă.
Aceasta, în condițiile în care peste 80% dintre complicațiile cardiovasculare pot fi prevenite!
«În țara noastră, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 a mortalității, cu cca 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel național (o cifra de 3 ori mai mare decat a deceselor provocate prin cancer). In plus, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză pentru care speranța de viață în România este cu circa 10 ani mai redusă decât în Uniunea Europeană. Ne-am propus să informăm, să educăm și mai ales să motivăm românii să își păstreze inima sănătoasă. De Ziua Mondiala a Inimii lansam un mesaj emoționant către populație, prin intermediul un material video de conștientizare asupra deceselor provocate de către bolile cardiovasculare, în special în cadrul populației tinere. Îi îndemnăm pe romani să facă o promisiune pentru inima lor și pentru inimile celor dragi, o promisiune de sănătate. Putem cu toții trăi mai mult, mai bine și mai frumos DACĂ ne păstrăm inima sănătoasă.
Societatea Română de Cardiologie își propune să se implice activ prin:
1. Campanii de informare și conștientizare (Pagina pentru Pacienți de pe www.cardioportal.ro; programul “Fa o promisiune inimii tale! Promite-i sănătate!”; programul “Totul pentru inima ta”);
2. Programe de screening al factorilor de risc cardiovascular;
3. Programe de diagnostic precoce al aterosclerozei (înființarea centrelor regionale de coordonare a programelor de prevenție cardiovasculară);
4. Optimizarea continuă a măsurilor medicale curative»
a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.
Majoritatea complicațiilor cardiovasculare se datorează evoluției și complicațiilor bolii aterosclerotice (depunerea de grăsime pe artere sub forma unor plăci de aterom).
«Vestea proastă este că aceste leziuni debutează precoce, astfel aproximativ 20% din tinerii sub 20 de ani au la nivelul arterelor plăci de aterom incipiente, complet asimptomatice, făcând ca la 50 de ani, spre exemplu, 80% dintre bărbați să aibă plăci de aterom. Vestea bună este că printr-o intervenție precoce, cea mai mare parte dintre consecințele și complicațiile aterosclerozei (inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral) sunt PREVENIBILE; de aici necesitatea controlului anual, în principiu de la 30 ani la bărbați și 40 de ani la femei» a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță.
Cum?
Jumătate din eficiența intervențiilor noastre se datorează tratamentului factorilor de risc cardiovascular, intervențiilor de revascularizare a miocardului (prin metode invazive, de dilatare coronariană, sau metode chirurgicale) și urmăririi specializate a pacienților cu boala cardiovasculară sau cu risc înalt de a face boala cardiovasculară.
Cealaltă jumătate a rezolvării este dată de grija pacienților față de propria sănătate, în principal alimentație sănătoasă, activitate fizică și dobândirea unui echilibru emoțional, toate acestea însoțite de lipsa fumatului și de controlul medical anual.
Prevenția trebuie începută de timpuriu, astfel că Societatea Română de Cardiologie, alături de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, organizează un concurs pentru elevii claselor primare din 60 de școli, câte 10 școli din fiecare sector.
«Dorim să marcăm Ziua Mondială a Inimii și să motivăm atât copiii, cât și părinții, să învețe ce anume înseamnă să ai un stil de viață sănătos și să facă mici schimbări în bine în stilul lor de viață pentru a-și proteja inima. Suntem bucuroși că am reușit să avem sprijinul Inspectoratului Școlar București și sperăm ca această competiție să devină în viitor un program național de educație pentru sănătate pentru copii, prin care să formăm generații viitoare de adulți mai sănătoși» a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu.
Copiii din cele 60 de școli din București pot participa la competiția «Fă o promisiune inimii tale. Promite-i sănătate!», trimițând desene realizate de ei, eventual cu sprijinul părinților, prin care să ilustreze ce înseamnă un stil de viață sănătos. Competiția se desfășoară în perioada 3 octombrie – 3 noiembrie 2018, iar desenele desemnate câștigătoare vor fi premiate: locul I – o bicicletă, locul II – o trotinetă modernă, locul III – un skateboard.
Detaliile complete privind regulamentul concursului sunt disponibile la www.cardioportal.ro.
Promenada Inimilor
Proiect al Fundației Irlandeze a Inimii (“Sli na slante”), implementat în mai multe țări europene, ce își propune crearea unei zone amenajate pentru plimbare-alergare, de preferat în zonele centrale ale orașelor. Proiectul este derulat în parteneriat cu cluburile Rotary și transmite un puternic mesaj referitor la sănătatea orașului în care trăim și la necesitatea implicării civice prin voluntariat și exemplu personal.
În 2018, programul «Promenada Inimilor» vizează 35 de orașe din România, stabilind trasee pe care oamenii sunt încurajați să le parcurgă cât mai des cu putință și, pentru ca pietonii să poată ține evidența kilometrilor parcurși, traseele sunt marcate cu semne atractive, ușor de observat.
Aproximativ 10.000 de participanți vor participa la evenimentele «Promenada Inimilor» din țară în acest an.
Ce (îi promit inimii mele)?
Zilnic: legume și fructe în alimentație, minim 30 de minute de mișcare de intensitate moderată (cât să transpir, simțind că fac efort), 6-8 ore de somn și excluderea fumatului (inclusiv a țigărilor electronice!).
Săptămânal: controlul greutății (un indice de masă corporală de sub 25; indicele de masa corporală se calculează în funcție de greutate și înălțime).
Anual: control specializat de evaluare a riscului cardiovascular, chiar dacă NU apare niciun simptom.
PLUS Atitudine pozitivă, bucurii zilnice,
suport social solid, echilibrul emoțional