Săptămâna 10-16 martie a marcat la nivel mondial o campanie anuală de inițiative comune ale medicilor și pacientilor, pentru educarea publicului și intensificarea acțiunilor de prevenție a glaucomului, principala cauza a orbirii ireversibile la nivel mondial.
În România, Societatea Română de Glaucom a derulat campanii de conștientizare a medicilor și publicului cu privire la importanța actiunilor de prevenție, prin controale oftalmologice regulate.
Glaucomul este a principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial.
50% din pacienții cu glaucom nu știu că suferă de această boală.
Glaucomul este un grup de boli oculare care provoacă leziuni progresive ale nervului optic.
Adesea, acest lucru se întâmplă fără simptome evidente pentru pacient, până când boala este avansată. Nedetectat la timp, glaucomul progresează cu pierderea graduală a acuității vizuale și în timp poate duce la orbire totală.
Glaucomul este principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial. Se estimează că 4,5 milioane de persoane la nivel global sunt oarbe din cauza glaucomului de tip 1 și că acest număr va crește până la 11,2 milioane până în 2022. Din cauza progresului tăcut al bolii – cel puțin în primele sale stadii – până la 50% dintre persoanele afectate în țările dezvoltate nici măcar nu știu că au glaucom de tip 3. Acest număr poate crește până la 90% în zonele subdezvoltate ale lumii.
In faza inițială, glaucomul nu prezintă simptome vizibile. Pe măsură ce boala înaintează, câmpul vizual se reduce simțitor și apare senzația privirii “printr-un tunel”.
« Deși tratamentul este eficient în oprirea evoluției bolii, daunele deja provocate sunt ireversibile. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât se reduc daunele și se poate salva mai mult din acuitatea vizuală. Detectarea precoce este esențială pentru limitarea pierderii vizuale și pentru prevenirea progresiei spre un handicap vizual sau o orbire. Glaucomul poate fi detectat cu ușurință în stadiile incipiente, de aceea un control oftalmologic anual este cea mai bună metodă de prevenție », recomandă Conf. Dr. Alina Popa-Cherecheanu, Societatea Română de Glaucom.
Glaucomul poate debuta cu diminuarea acuității vizuale periferice, dar și cu alte simptome cum ar fi sindromul de ochi uscat. În acest caz, ochii sunt înroşiţi, ustură, pot fi sensibili la lumină, poate apărea o senzaţie de corp străin şi mâncărime în ochi, de asemenea este posibilă şi vederea înceţoşată. Simptomele de ochi uscaţi sunt mai frecvente la femei şi la persoanele în vârstă. Se estimează că mai mult de 15% dintre oamenii în vârstă de peste 55 de ani suferă de un tip sau altul de sindrom de ochi uscat.
Fără un diagnostic corect și din timp, boala se finalizează cu pierderea totală a vederii.
Oricine poate dezvolta glaucom, dar incidența crește odată cu vârsta. Aproximativ 1 din 10.000 de copii sunt născuți cu glaucom. La vârsta de 40 de ani aproximativ 1 din 200 persoane au glaucom, incidenta crescând la 1 din 8 la vârsta de 80 de ani.
Factori de risc : :
• Vârsta peste 40 de ani
• Existența unui istoric familial de glaucom
• Diagnostic de: diabet zaharat, hipertensiune sau hipotensiune arterială, migrene, miopie avansată
• Tratament prelungit cu cortizon (steroid)
Cea mai bună metodă de a preveni sau reduce pierderea acuității vizuale asociată cu glaucomul este diagnosticul din timp al bolii cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate.
Dupa vârsta de 40 de ani este necesar un control oftalmologic anual.
« Glaucomul este cunoscut ca fiind una din primele cauze de orbire la nivel mondial. Spre deosebire de alte boli, descoperit la timp, glaucomul este o boală perfect tratabilă, iar vederea poate fi salvată. Cu un diagnostic relativ simplu, dar complet, cu un tratament corect instituit și corect efectuat și cu o monitorizare adecvată, glaucomul este o boală controlabilă. Este foarte important să consultați regulat un medic oftalmolog, pentru că glaucomul se poate agrava fără să vă dați seama și poate ajunge într-un punct în care efectele sale nu mai pot fi controlate », adauga Conf. Dr. Alina Popa-Cherecheanu, Societatea Română de Glaucom.