• Organizatori: Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie
  • Data: 17 martie 2017
  • Website: www.srp.ro

Ziua Mondiala a Somnului este marcata anul acesta pe 17 martie, fiind o initiativa a Asociatiei Mondiale a Medicinei Somnului ce atrage atentia asupra consecintelor pe care tulburarile somnului le au asupra individului si societatii. Tema Zilei Mondiale a Somnului in 2017 este „Dormind bine, pretuiesti viata”, mesajul specialistilor in domeniu fiind acela ca somnul este un factor determinant al calitatii vietii. Desi majoritatea tulburarilor somnului pot fi prevenite si tratate, mai putin de o treime dintre cei care au astfel de afectiuni se decid sa consulte medicul.

Tulburarile de somn constituie o epidemie globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii a 45% din populatia planetei. Somnul este esential pentru sanatate, fiind indispensabil pentru functionarea organismului la maxima capacitate fizica si mentala. Printre consecintele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numara dificultatile de invatare si concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociata cu probleme precum obezitatea, diabetul si slabirea sistemului imunitar.

De asemenea, cercetarile indica o legatura intre insomnie si afectiuni psihice precum depresia sau anxietatea.  Persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Noninvaziva a Societatii Romane de Pneumologie initiaza si o campanie de informare adresata soferilor, cu scopul de a atrage atentia asupra cauzelor si consecintelor somnolentei la volan, aceasta fiind asociata cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere. „Este imposibil ca un sofer sa nu fi trait acest moment: o invitatie de picoteala la volan, anuntata uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios, prin cateva semne care sunt relatate corect pe site-ul wwww.stopsomnolenta.ro. Daca privim la simplul fapt ca somnul reprezinta o treime din viata, cred ca cele 10 reguli de somn sanatos ar trebui sa primeze la un sofer care se respecta”, spune Prof. Dr. Florin Mihaltan.

„Soferii somnolenti prezinta un risc, atat pentru ei insisi si familiile lor, cat si pentru restul participantilor la trafic. Evident, reprezinta un risc si din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Daca o persoana nu a dormit 20-25 de ore, prezinta o stare de vigilenta (miscari, capacite de reactie) similara cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toti soferii sa fie constienti de riscurile pe care le implica somnolenta la volan. Le recomandam sa plece la drum dupa o noapte de odihna corespunzatoare, iar daca prezinta orice afectiune care tulbura somnul, le recomandam sa nu o neglijeze, ci sa o trateze corespunzator”, a precizat Asist. Univ. Dr. Oana Deleanu, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie.

„Din aproximativ 100.000 de accidente, care se inregistreaza anual in lume, 71.000 de persoane sunt ranite si 1.500 mor din cauza atipitului la volan. Toti soferii cunosc foarte bine ce inseamna somnolenta la volan, cand inchid ochii cateva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu constientizeaza faptul ca oboseala actioneaza precum alcoolul: limiteaza considerabil viteza de reactie, vizibilitatea si slabeste capacitatea de concentrare. Stimati soferi, daca atunci cand conduceti, clipiti si cascati des, sunteti iritabili si obositi sau visati cu ochii deschisi, trebuie sa trageti pe dreapta!” – Titi Aur, Academia Titi Aur.

„Societatea Romana de Pneumologie sarbatoreste initiativele prin care depistarea afectiunilor legate de patologia somnului se vor face cat mai precoce si, in primul rand, campaniile de avertizare a populatiei privitor la aceste boli de temut. Societatea Romana de Pneumologie va sprijini in continuare actiuni precum campania Stop Somnolenta, un factor esential in acest sens fiind initiativele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie al carei Presedinte este doamna doctor Oana Deleanu, a carei forta este remarcabila. Esentiala este activitatea celui care a initiat scoala romana de somnologie si care sustine lupta de depistare a afectiunilor determinate de tulburarile de somn: Prof. Dr. Florin Mihaltan. Dorim ca activitatile comune ale Societatii Romane de Pneumologie, impreuna cu toti partenerii sai, sa aiba acelasi succes si in viitor”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

A VII-a editie a Conferintei Nationale de Somnologie, organizata de Societatea Romana de Pneumologie si Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a SRP, va avea loc in perioada 9-11 noiembrie, la Sinaia. Editia de anul trecut a reunit peste 200 de speakeri de renume international, dintre care peste 40 de lectori straini, care au prezentat cele mai noi informatii din domeniul patologiei respiratorii.

Despre cum putem combate afectiunile somnului #FaraNoptiAlbe, puteti afla pe pagina de Facebook www.facebook.com/WorldSleepDayRomania, pe site-ul Societatii Romane de Pneumologie, www.srp.ro, si pe www.worldsleepday.org.

Proiecte similare