
- Organizatori: Societatea Romana de Glaucom
- Data: 8-14 martie 2020
- Website: www.societateadeglaucom.ro
Glaucomul reprezinta o serie de boli care afecteaza nervul optic. Nedetectat la timp, poate incepe cu pierderea acuitatii vizuale si in timp poate duce la orbire totala.
Daca in faza initiala:
Boala nu prezinta simptome vizibile, pe masura ce aceasta inainteaza campul vizual se reduce simtitor si apare senzatia privirii “printr-un tunel”.
Fara un diagnostic corect si din timp, boala se finalizeaza cu pierderea totala a vederii.
Nu exista un tratament pentru glaucom dar detectia din timp a bolii poate duce la incetinirea progresiei acesteia si poate reduce efectele sale negative
FACTORI DE RISC
Varsta peste 40 de ani
Existenta unui istoric familial de glaucom
Diagnostic de: diabet zaharat, hipertensiune sau hipotensiune arteriala, migrene, miopie avansata
Cea mai buna metoda de a preveni sau reduce pierderea acuitatii vizuale asociata cu glaucomul este diagnosticul din timp al bolii cu ajutorul controalelor oftalmologice regulate.
PRETUIESTE-TI VEDEREA
Daca dumneavoastra sau rudele dumneavoastra va incadrati in categoriile de risc de mai sus, programati acum un consult oftalmologic la cel mai apropiat cabinet medical si asigurati-va ca ochii dumneavoastra sunt in siguranta!
Diagnosticul pentru glaucom nu implica investigatii neplacute dar este primul pas in detectarea din timp a bolii si in prevenirea evolutiei acesteia spre un punct ireversibil.
Testele de mai jos nu implica durere sau disconfort si permit medicului oftalmolog sa detecteze glaucomul inca din primele faze si astfel sa va ajute sa evitati consecintele ireversibile ale bolii.
Testarea acuitatii vizuale: este folosit un panou luminos pentru a verifica cat de bine percepeti literele si cifrele de la o anumita distanta.
Testarea campului vizual: este verificata vederea periferica – ce percepeti in coltul ochiului. Orice pierdere de acuitate vizuala laterala poate fi un semn timpuriu al dezvoltarii glaucomului.
Dilatarea pupilei: medicul oftalmolog va va administra picaturi care va vor dilata pupilele. Medicul va examina astfel retina si nervul optic pentru orice semn ingrijorator.
Tonometrie: acest examen include un puf foarte fin de aer care este trimis spre ochi si masoara tensiunea oculara. Desi o tensiune oculara crescuta nu implica automat un diagnostic de glaucom, ea indica o predispozitie la aceasta boala.
UN ADULT CU VARSTA DE PESTE 40 DE ANI ARE NEVOIE DE UN CONTROL OFTALMOLOGIC ANUAL
Este foarte important sa consultati regulat un medic oftalmolog pentru ca glaucomul se poate agrava fara sa va dati seama si poate ajunge intr-un punct in care efectele sale nu mai pot fi controlate.
ORICE PIERDERE A VEDEREII PRODUSE INAINTE DE DIAGNOSTIC ESTE IREVERSIBILA
Programati acum un examen oftalmologic si asigurati-va ca privirea dumneavoastra se bucura de cea mai buna ingrijire!