
- Organizatori: Societatea Internationala de Nefrologie, Societatea Romana de Nefrologie
- Data: 14 martie 2020
- Website: srnefro.ro
RINICHI SĂNĂTOȘI PENTRU TOATĂ LUMEA – de la PREVENȚIE la DIAGNOSTIC și la accesul facil la serviciile medicale
Incidența bolii renale
Boala renală este netransmisibilă. În prezent, la nivel mondial, afectează circa 850 de milioane de oameni. Unul din 10 adulți suferă de boala cronică de rinichi (BCR). Incidența globală a BCR este în creștere, estimându-se că până în 2040 va deveni a 5-a cauză de scădere a speranței generale de viață. Boala cronică de rinichi constituie o cauză a cheltuielilor uriașe din domeniul sănătății. Costul pe care dializa sau transplantul îl impun reprezintă 2-3% din bugetul anual dedicat sănătății, în țările cu venituri ridicate; cheltuiala se adresează unui procent mai mic de 0,03% din populația totală a acestor țări.
În țările cu venituri mici și mijlocii, majoritatea pacienților cu insuficiență renală nu beneficiază de acces suficient la dializă și transplant renal, proceduri salvatoare de vieți.
Extrem de important este faptul că boala de rinichi poate fi prevenită, iar progresia către stadiul terminal al acesteia poate fi întârziat prin accesul adecvat la o diagnosticare corectă și un tratament precoce.
Totuși, în timp de politicile naționale și strategiile pentru BCR există în majoritatea țărilor, adesea, măsurile specifice de la nivelul educației și al vigilenței asupra bolii renale, dar și asupra screening-ului, managementului și tratamentului BCR lipsesc. Se impune, astfel, creșterea conștientizării importanței măsurilor de prevenție în rândul populației, al specialiștilor și al factorilor de decizie.
Pentru ce anume pledăm…
Ziua Mondială a Rinichiului din acest an continuă să încurajeze creșterea gradului de conștientizare asupra incidenței bolii renale la nivel mondial, dar și să lupte pentru RINICHI SĂNĂTOȘI PENTRU TOATĂ LUMEA. În mod special, campania din 2020 evidențiază importanța acțiunilor de prevenție menite să preîntâmpine debutul și progresia bolii renale.
În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului lansează un apel general prin intermediul căruia propagă ideea necesității măsurilor concrete, în fiecare țară, vizând promovarea prevenției bolii renale, inclusiv:
- Atenția sporită asupra asistenței medicale primare, creșterea gradului de conștientizare și educare, inclusiv abilitarea pacientului și instruirea medicilor din specialitățile conexe.
- Integrarea prevenției BCR în programele naționale privind bolile netransmisibile pentru serviciile integrate, care sunt esențiale în îmbunătățirea diagnosticării și urmăririi BCR, la nivel național.
- Întregul sistem de guvernare, întreaga societate trebuie să-și concentreze atenția asupra promovării prevenției bolii renale. Mai mult decât atât, în acest sens, este necesară instituirea principiului „ Sănătatea în toate politicile”, dar și colaborarea multisectorială.